Kalakukkomestaruuden vei tänä vuonna Kalakukkoleipomo Hanna Partasen ahvenkukko

29.01.2017

KALAKUKON LEIVONNAN SM-KISASSA TASO JÄLLEEN KORKEALLA
 
Kalakukon leivonnan mestaruuskisat olivat tänä vuonna jaettu kolmeen sarjaan: ammattilaissarja, kotileipurisarja ja Juhlakukko- innovaatiosarjaan. Kaikissa sarjoissa taso oli jälleen ilahduttavan korkealla.
 
Kotileipuri-sarjan kilpakukot olivat rakenteeltaan, jopa hieman parempia kuin ammattilaisten sarjassa. Täytteet oli aseteltu kaikissa kukoissa kauniisti paikalleen. Kotileipurisarja oli kaiken kaikkiaan maun suhteen hyvin tasainen. Kotileipureilla kalakukkojen ulkonäkö ja rakenne olivat erityisen hyviä. Kukoista näki jo päältä päin, että ne olivat ajalla ja hartaudella valmistettuja. Kotileipurisarjan voitti tänä vuonna jo aiemminkin mainetta niittänyt Kirsti Rytkönen ahvenkukolla ja 9 tunnin paistoajalla. Toiseksi tuli Elsa Jalkalan ahvenkukko.
 
Ammattilaissarjan kalakukoissa kirkkain kärki erottui maun suhteen melko selvästi. Kaksi kukkoa kilpailivat tasaväkisesti ykkössijasta ja voittajaksi ratkesi tällä kertaa Kalakukkoleipomo Hanna Partasen ahvenkukko. Suoraan leipomosta aamulla tuotu ahvenkukko oli niin hienorakenteinen, että konkarituomaristo ajatteli ensin syövänsä kuhakukkoa. Toiseksi tullut Kalakukkoleipomo Irene Partasen ”Kunkku-Lohikukon” makua kiiteltiin myös paljon tuomariston puolelta. Kolmanneksi sijoittui Kuopion Kalatuote Oy:n muikkukukko, joka sai erityskiitosta kauniista ulkonäöstä ja rakenteesta.

Kalakukkokisan tuomaristo 2017
 
JUHLAKUKKO-INNOVAATIOSARJA YLLÄTTI POSITIIVISESTI
 
Juhlakukko -innovaatiosarjaan osallistui neljä kilpakukkoa, joista erityisesti kaksi edustivat myös ulkonäöltään innovatiivisempaa linjaa. Juhlakukko – sarjan voitti kuitenkin perinteisen mallinen, mutta erityisen maukas siikajärveläisen Arja Mustonen-Rautiaisen valmistama savuhaukikukko.
 
Kunniamaininnan innovaatiosarjassa sai Rauno Perälän kauniisti toteutettu ”kardiologin suosikki” -kalakukko, joka oli valmistettu Suomi100 -juhlavuosi ja terveellisyys huomioiden. Myös Irene Partasen valmistama Juhlakukko-kranssi oli kaunis ja olisi ulkonäön puolesta sopinut hyvin juhlapöytään.
 
Yleisiä vinkkejä kalakukon valmistukseen tuomaristo antoi erityisesti rakenteen suhteen. Väljyyttä pitää jättää kukon sisälle siten, ettei kuori ole liian täynnä. Optimaalinen kuoren paksuus on noin 15mm tienoilla. Erityisesti ammattilaisten sarjassa kalakukkojen kuoren ja täytteen väliin olisi saanut jäädä hieman enemmän tilaa.

Lue lisää tuomaroinnista Lupa Innostua -blogista!
http://lupainnostua.blogspot.fi/2017/01/kukko-kiekuu-kuopiossa.html

VUODEN MARKKINATUOTE 2017 PALKINNON SAI JUHO PULLI OY:N VIIPURINRINKELIT

Suomen juhlavuoden kunniaksi tuomaristo päätyi yksimielisesti palkitsemaan Tammimarkkinoiden kestosuosikin - viipurinrinkelit. Kunnia myönnettiin kauppiaista pisimmän historian omaavalle Juho Pulli Oy:lle. Vuoden markkinatuotteen hurja menekki yllätti lopulta kauppiaankin ja myyntikoju suljettiin tuotteiden loppumisen vuoksi jo perjantaina. Viipurinrinkeli oli edelleen markkinoiden myydyimpiä tuotteita.
 
Kilpailusarjojen voittajat julistettiin perjantaina 27.1. klo 14 Kuopion kauppatorilla.
Voittajat saivat palkinnoksi 100€ lahjakortin, kunniakirjan ja ilmaisen paikan seuraavan vuoden Tammimarkkinoille. Perinteisen kalakukkokisan kotileipurisarjan voittajalla on lisäksi mahdollisuus osallistua syyskuiseen Kalaryssäys- markkinatapahtumaan yhteistyössä Savon Marttojen kanssa.

 
Tapahtuman järjestelyistä vastasivat Kuopion kaupunki ja Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys ry.
 
 
***
 
VOITTAJAT 2017
 
PERINTEISEN KALAKUKON LEIVONNAN SM- KILPAILU
 
AMMATTILAISSARJA
1.SIJA:  KALAKUKKOLEIPOMO HANNA PARTANEN -  AHVENKUKKO             
2.SIJA:  KALAKUKKOLEIPOMO IRENE PARTANEN - KUNKKU-LOHIKUKKO   
3. SIJA: KUOPION KALATUOTE OY - MUIKKUKUKKO                                                                       
 
KOTILEIPURISARJA
1. SIJA / SARJAN VOITTAJA :  KIRSTI RYTKÖNEN -  AHVENKUKKO                  
 
JUHLAKUKKO -INNOVAATIOSARJA
1.SIJA / SARJAN VOITTAJA:  ARJA MUSTONEN-RAUTIAINEN - SAVUHAUKIKUKKO  
                          
* Kunniamaininta ja tuotepalkinto: 
RAUNO PERÄLÄ - KARDIOLOGIN SUOSIKKI -INNOVAATIOKUKKO                  
 
VUODEN MARKKINATUOTE
Juhlavuoden 2017 voittaja: Viipurinrinkelit ja pitkäaikaisin kauppias Juho Pulli Oy
 
 
TUOMARISTO 2017

Savon Martat, Anne Matilainen
Savon Sanomat, Seppo Kononen
Puutarhaneuvos, Erkki Oinonen
Savonia AMK, Maarit Rautiainen
Ravintolamestarit, Juuso Rautiainen
Kuopion hyvinvointilähettiläs & Lupa innostua bloggaaja, Kirsi Koponen

Sihteerinä toimi Tilla Martikainen, Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys ry
Arkisto

Päivitämme tarjouksia ja tietoa tapahtumista Facebookiin. #kuopiontori