Kuopion torin 200-vuotis kesäjuhlaviikolla tori kaunistuu ja herää kesään

11.06.2018

KUOPION TORIN 200-VUOTIS KESÄJUHLAVIIKOLLA TORI KAUNISTUU JA HERÄÄ KESÄÄN
 
Kuopion torin 200-vuotisjuhlallisuudet saavat jatkoa helmikuisen Talvitorin jäätaiteen ja luisteluradan jälkeen. Kuopio Tanssii & Soi -viikolla tori kaunistuu kukkateoksilla ja uudella Siskotytön aukion katusoittohenkisellä seinämaalauksella.
Lisäksi torilla tullaan viettämään joka keskiviikkoista Lasten Lelukirppistä ja sunnuntaina torin täyttää suosittu suurkirppis. Kesän aikana uudenlaista viihtyisyyttä torille tuovat myös kukkaistutukset, lainakirjakaappi ja istuskelualueet.

Suurimpien kesätapahtumien jälkeen torilla alkaa uuden Uppo-Nallen leikkipaikan rakentaminen. Leikkipaikan avajaisia vietetään torin 200-vuotisjuhlassa 20.10., jolloin torilla on samanaikaisesti markkinahumua perinteisten Syysmarkkinoiden merkeissä sekä liikkeiden Hilipeet Pilleet -ostostapahtuma.


Kukkaloistoa Veljmies patsaalla
Kuopion torin 200-vuotis juhlavuoden kunniaksi torilla nähdään kukkataidetta Korreetori-tapahtuman merkeissä 13.-17.6.2018. Paikalliset kukkakauppiaat, Kukka ja hautauspalvelu Rosanna, Josefina Kuopio, Kukkapaja/Kukkasali Floretta ja Kukkakauppa Cosmos ovat ideoineet ja toteuttavat kukkateoksen Veljmies-patsaan ympärillä oleviin pylväisiin. Kukkateosten rakentamista voi seurata torstaiaamuna 14.6. klo 7-12
 
Korreetori -kukkaisviikolla on mukana Suomen Kukkakauppiasliitto ry:n Savo Karjalan piiri yhteistyössä E-kukan kanssa, joiden toimesta torin pikkulava saa uuden ilmeen. Pikkulava rakentuu kesäiseksi kuvausmiljööksi, jossa voi käydä kuvauttamassa itsensä ja ystävänsä. Myös yleisöllä on mahdollisuus osallistua kukkalavan rakentamiseen keskiviikkoiltana klo 16-20 sekä torstaina klo 10-12.  Yleisö voi äänestää suosikkiteostaan Instagramissa, Kuopion Torin Facebook -sivuilla tai tekstiviestillä, äänestys alkaa torstaina 14.6 ja päättyy sunnuntaina 17.6.


Torin uudessa lainakirjakaapissa kevyttä kesäluettavaa ja lastenkirjallisuutta
Kesäjuhlaviikon aikana Veljmies patsaan luokse ilmestyy uusi lainakirjakaappi, jonne ihmiset voivat lahjoittaa kevyttä kesälukemista sekä hyvälaatuisia lasten kirjoja. Lainakirjakaapista jokainen halukas voi lainata mieleistään kesäluettavaa, ja tuoda sinne myös omia kirjoja kiertoon muiden iloksi. Lainakirjakaapin tarkoituksena on jakaa lukemisen iloa ja saada ihmiset pysähtymään hetkeksi hyvän kirjan äärelle. Lainakirjoja voi myös kommentoida ja suositella muille niihin kiinnitettävien kirjamerkkien avulla.

Kirjakaapin kesäisen ilmeen toteuttaa kuopiolainen taiteilija Minna Suuronen. Suuronen tunnetaan persoonallisen värikkäistä hatuista ja vaatteistaan, joita löytää nurkan takaa Kauppahallin läheisestä päädystä.


Siskotytön aukiosta katutaiteen estradi
Siskotytön aukio saa pian uutta ilmettä katusoittohenkisen teoksen valmistuessa entisen Kalakukko-teoksen tilalle. Maalauksella halutaan tuoda esille Kuopion historiaa sekä torikulttuuria ja vahvistaa aukion luonnetta avoimena esiintymispaikkana. Teoksen toteuttaa Urbaani Virta- teoksistaan tuttu Miia Miettinen. Taideteos viimeistellään Siskotytön aukiolla perjantaina 15.6.2018 klo 12-19 välisenä aikana. Maalaustarvikkeet projektiin tarjoaa paikallinen yhteistyökumppani Kuopion Tapetti ja Väri Oy.

Siveltimien loppusilausten yhteyteen luodaan urbaanin musiikin juhla, jossa nautitaan esityksistä haitarimusiikista räppiin. Tapahtumassa esiintyy ME-Hanuristi Anssi K. Laitinen, sekä Kuopioniemi-yhtyeestä sekä freestyle or die -iltamista tuttu Niko Nova. DJ musiikista koko tapahtuman ajan vastaa Korvaboosti festivaalin isä DJ Kiilo sekä DJ Johannes Teppo.

Keskustan kehittämisyhdistys tukee kesän aikana Siskotytön aukiolla esiintyviä taiteilijoita ns. pohjakassalla. Hankkeen tavoitteena on tuoda aukiolle entistä enemmän elämää Kuopion kauppatorin 200- vuotis juhlavuoden kunniaksi. Tuettavat esitykset voivat olla tanssia, musiikkia, laulua tai vaikkapa katuteatteria.


Menneisyys ja nykypäivä kohtaavat torilla
200- juhlavuoden kunniaksi torin historiaan voi tutustua myös paikan päällä vertailemalla vanhaa ja uutta torimaisemaa rinnakkain. Vanhaa Kuopio kuvaa on kerätty mm. Kuopion kulttuurihistoriallisen museon kuva-arkistoista intendentti Pekka Kankkusen avustuksella. Historiakuvat pyritään sijoittamaan torille samoille paikoille, kuin ne on aikanaan kuvattu. Kuvamaisemat rakentuvat torille juhlavuoden aikana, ensimmäiset kuvat tuodaan toripintoihin jo kesäjuhlaviikolla.

Korreetori, Siskotytön seinämaalaus ja lainakirjakaappi- projekti ovat osa Kuopion torin 200 juhlavuotta ja ne toteuttaa Kuopion keskustan kehittämisyhdistys ry. Historiakuvaa torille tuo yhteistyöllä Anya Productions, Kuopion kulttuurihistoriallinen museo, Kuopion kaupunki ja Kuopion Pysäköinti. Kuopion torin 200v. juhlallisuuksissa ja alueen viihtyisyyden kehittämisessä yhteistyössä mukana Kuopion keskustan kehittämisyhdistys ja Kuopion kaupunki.

***
Lisätietoja antaa:
Korreetori & Lainakirjakaappi / Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys ry.
Emma Saramäki & Milja Hirvonen p. 044 722 6074
 
Tilla Martikainen p. 050 360 8973

Siskotytön seinämaalaus & toriesitysten pohjakassa / Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys ry.
Johannes Teppo p. 044 718 5146
Tilla Martikainen p. 050 360 8973

Historiaa torilla
Anja Lappi  / Anya Productions p. 040 5383 823
Pekka Kankkunen / Kuopion kulttuurihistoriallinen museo p. 044 718 2617Arkisto

Päivitämme tarjouksia ja tietoa tapahtumista Facebookiin. #kuopiontori