Perinteiset Kuopion Tammimarkkinat siirtyvät ensi vuoteen – Kalakukon leivonnan SM-kilpailut kisataan poikkeusjärjestelyin

08.01.2021

PERINTEISET KUOPION TAMMIMARKKINAT SIIRTYVÄT ENSI VUOTEEN – KALAKUKON LEIVONNAN SM-KILPAILUT KISATAAN POIKKEUSJÄRJESTELYIN

Tammimarkkinat edustavat Suomen vanhimpia markkinaperinteitä ja tapahtumaa on järjestetty lähes katkeamattoman perinteen mukaisesti jo 1800-luvulta lähtien. Markkinat joudutaan tänä vuonna kuitenkin perumaan vallitsevien olosuhteiden ja koronatilanteen vuoksi. Tammimarkkinoiden yhteydessä jo pitkään järjestetty Kalakukon leivonnan SM-kilpailu, käydään tavallisesta poikkeavin järjestelyin perjantaina 22.1.2021.


Kuva: Vicente Serra

Leivontakilpailussa on kolme sarjaa, perinteinen kalakukon leivontasarja yrityksille ja kotileipureille sekä innovatiivinen juhlakukko-sarja, johon voi osallistua joko suolaisella tai makealla leipomuksella.

Kalakukon juuret ulottuvat pitkälle historiaan ja perimätiedon mukaan sitä on valmistettu jo keskiajalla. Kalakukolle on myönnetty Euroopan unionin nimisuoja vuonna 2002, aito perinteinen tuote (ATP). Nimitys korostaa tuotteen perinteistä koostumusta tai tuotantotapaa ja sitä voidaan valmistaa missä tahansa EU-maassa, mutta vain rekisteröidyn valmistusmenetelmän mukaan. Kuopion perinneruuaksi kalakukko valittiin vuonna 1985.
Vuonna 2020 leivontakilpailuun saapui ennätysmäärä kilpakukkoja.  Erityisesti kotileipurit ovat viime vuosina innostuneet osallistumaan kasvavissa määrin Juhlakukko -sarjaan, jossa on nähty esimerkiksi mustikkarahkakukko, vegaanikukko, Suomi100 juhlakukko sekä juhlapöydän kalakukkokranssi.
 
Voittajat paljastetaan livelähetyksessä
Leivontakilpailuun voi osallistua tuomalla kisakukko Kauppakeskus Minnan ala-aulan kahvilatilaan perjantaina 22.1.2021 klo 9-10 välillä. Paikalle tulee jättää myös kirjekuori, josta löytyy leipojan yhteystiedot, leipomuksen raaka-aineluettelo ja tieto siitä, mihin kilpailusarjaan kukko osallistuu. Kilpailuun osallistuvat kukot arvostellaan ulkonäön, rakenteen ja erityisesti maun perusteella.

Kilpailun voittajat julistetaan tänä vuonna poikkeuksellisesti Kuopion torin Facebook kanavan livelähetyksessä. Kunkin sarjan voittaja saa paitsi mainetta ja kunniaa, myös 100€:n lahjakortin, komean kunniakirjan sekä ilmaisen markkinamyyntipaikan seuraavan vuoden Tammimarkkinoille.
Tuomaristossa vaikuttaa tänä vuonna Savon Martat ry:n kotitalousasiantuntija Heta Nykänen, Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Marja Niskanen, toimittaja Seppo Kononen, Kuopion Klubin keittiömestari Janne Tirri, Minna Canthin talo ry:n ja Kanttilan popup -kirjakahvilan luotsaaja Anja Lappi-Hautamäki sekä Savonian lehtori Anne-Mari Heikkinen.

Kilpailun järjestää Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys ry, lisätietoja kilpailuun osallistumisesta numerosta 044 722 6074.


***
Lisätietoja

Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys ry.

Milja Hirvonen
toimisto@kuopionkeskus.fi
p.044-722 6074
 Arkisto

Päivitämme tarjouksia ja tietoa tapahtumista Facebookiin. #kuopiontori