Kauppatori 200v. - Muistoja ja tarinoita Suomen parhaalta torilta
 Kauppatori 200v. - Muistoja ja tarinoita Suomen parhaalta torilta

Kauppatori 200v. - Muistoja ja tarinoita Suomen parhaalta torilta


RAKAS KUOPION TORI, 
 


"Muisto huhtikuulta 2007. Olimme muuttaneet keväällä Kuopioon. Olin pienten lastemme kanssa torilla. Liukastuin jääiljanteeseen, niin paikallinen kadunmies sen huomatessaan tokaisi, että voe yhen kerran, jopa oel liukasta. Tuli mukava ja kotoinen mieli. Olen liukastellut muillakin toreilla, mutta vain täällä saanut tuntemattomalta myötätuntoisen sutkauksen. Parasta on torin kesäaamujen varhainen herääminen. Savon kieltä pulputtavat torimyyjät kolistelevat kojujaan pystyyn. Siihen sekoittuu ulkomaan kieltä maahanmuutaneiden myyjien suusta. Martta-kahviossa kuppi kahvia ja sanomalehti, vapaa päivä eikä kiirettä. Kaupungintalon kello näyttää vasta kahdeksaa.  Pienen elämän suurta parhautta!
-Terho

"Maailman rakkain paikka! Äidillä oli 30 vuotta Leipäkauppa Hallissa, joten itsekin siinä kaikki nuoruuskesät työskennelleenä tuli tori tutuksi. Sieltä meille hommattiin potut, mansikat yms., ei syöty valmisruokia. Ja tutuksi tuli torimyyjät myös. Ja viikonloppuisin sitä istuttiin yöhön saakka toripenkeillä, kesät ja talvet!"
-Minttu 73


"Siskotyttö-patsaalla oli treffit nuoren miehen kanssa, josta tuli puolisoni 20 vuodeksi."
-Pirjo

"Vapunpäivänä mulla ja miehellä on ollut vuodesta 2008 (kun Kuopion seudulle asetuttiin) tapana käydä torilla jäätelöllä. Sittemmin ollaan muutettu Siilinjärvelle ja perhekin kasvanut, mutta edelleen Kuopion tori ja vappu kuuluvat yhteen. Torilla parasta on ihmiset. Leppoisaa savolaisporukkaa."

-Katariina 30v.

"70-luvun alussa olin tätini ja hänen tytön kanssa torilla myymässä pottuja ja muita kasviksia. Olin reilu 10v. sillon. Hanna Partasen lihapiirakat ehottomasti on aina käytävä ostamassa, ku tullee täältä maalta isolle kirkolle."
-Eeva

"Aurinkoiset kesäpäivät torilla jäätelö kourassa, vappuna perheen kanssa ihmisvilskeessä ilmapallokauppiaiden keskellä, aikuisena juhlimaan menossa tai sieltä tulossa öiseen aikaan aution torin poikki tallustellessa ja kaupungintaloa ihastellessa. Silti yksi on ja pysyy - kun torille menee, niin lihapiirakka tarttuu lähes aina mukaan evääksi. Mualiman napa maailman parhaimmassa kaupungissa! Lihapiirakat ja Hanna Partasen vaunu. Tuoksut ja sen ympärillä kärkkyvät pulut. Ai että!"
-Eetu 29v.

"Vuosi oli 1969 kun tapasin mieheni kalahallin "lipan" alla, siellähän kokoontui prätkäporukka. Ensi vuonna siitä tulee kuluneeksi 50 vuotta. Torilla parasta ainakin kesällä on sen vilkkaus ja paljon myyntikojuja. Leppoisa paikka katsella sitä hyörinää."
-Maalta muuttanut 66v.

"80-luvun alussa ennen täysi-ikäisyyttä käveltiin kavereiden kanssa useasti Puijonlaaksosta perjantai- ja lauantai-iltana torille tyttöjä katselemaan, jututtamaan ja iskemäänkin. Se oli silloin paras nuorten kokoontumispaikka. Yleensä otettiin ns.pohjia, eli alkoholia estoja häivyttämään.1983 täytin 18v.ja mikäli ravintolasta ei seuraa sattunut saamaan, silloinkin mentiin torille vielä onnea koettamaan ja siellä käytiin vuosien ajan jopa. Istuttiin lähes aamuun asti toripöydillä.  Käynnit vähenivät vasta, kun alettiin kukin seurustelemaan tahoillamme. Varsinaista lempipaikkaa ei ole ja mieluiten kiertelen siellä nykyään myyntipisteitä."
-Ismo 53v.

"Tori on muuttunut paljon siitä kun tulin Kuopioon. Nyt se on paljon monipuolista ohjelmaa sisältävä. Mutta myös torimyyjät ja katusoittajat on säilyneet sekä Savon murretta kuulee paljon. Kesäisin ihanat tuoksut ja ihmisvilinä tuo iloisen tunnelman torille. Jäätelön syöminen, lihapiirakka ja kahvit kahviossa."
-Maire

"Lapsuudesta jäänyt mieleen tivolissa käynti, Hanna Partasen lihapiirakat ja jätskillä käynti. Kesällä jätskillä käynti."
-Mari

"Mielenpainuvaa Kimmo Timosen Stanley Cup -juhlat. Torilla parasta on säpinä: Torin humina, kauppiaat ja kuopiolaiset immeiset. Savon murteen porina. Kesätapahtumat, kirpputorin kuhina, mansikan tuoksu ja markkinat. Kun tapahtuu se on parasta. Minna Canthin sanoja lainaten: Kaikkea muuta kunhan ei nukkuvaa puolikuollutta elämää.
-Minna junantuoma kuopiolainen.

"Muistan kuinka pienenä tyttönä joskus 1960-70 luvun vaihteessa istuin perheeni kanssa toripöydällä ja söin mansikoita. Se olikin ainut muistikuva Kuopiosta kun rohkeana nuorena sairaanhoitajana, alun perin päähänpistosta, keksin muuttaa 1988 Kuopioon ja mennä KYS:aan töihin. Kauniilla säällä Marttakahvila on suosikkipaikkani. Myllyseltä käyn vihannekset ja hedelmät ostamassa."
-Tarja

"Synnyin Kuopiossa huhtikuussa 1968. Asuimme Savonkadulla. Ihan pienenä jo karkasimme siskon kanssa torille. Tutustuimme siellä torimyyjiin. Erityisesti muistan Holopaisen Mairen, jonka myyntipöytä oli heti torille tultaessa lähellä Sokosta. Missään ei mansikat tuoksu niin hyvälle, kuin Kuopion torilla. Kesäisin on aina päästävä torille käymään. Mualiman napa on paikka, jossa joka kesä käyn. Istun ja katselen torin elämää. Ja muistelen lapsuutta."
-Tiina vm.68

"Elsa ja Antti Hyvärisellä oli myyntipaikka torilla 1930-1965 sitä nimitettiin laahkaksi. Elsa ja Antti myi kaikenlaista vaatetta. Muistan kun Mustinlahdesta kesäisin tultiin Kuopioon Vehmersalmi-laivalla ja sitten torille suoraan jossa isäni vanhin sisko Elsa otti meidät vastaan ja nouti torilta meille aamiaiseksi munkkipossut ja kyllä ne olivatkin hyviä. Vehmersalmilaiva lopetti kulun 1956 kun mutinlahtelaiset saivat tien."
-Jukka 68v.

"Joskus nuorena minulla oli unelma muusikkoudesta, soittamisesta kireissä housuissa suurelle yleisömassoille kitara svengaavasti ulvahdellen. Tämän muistin kun lopulta olin siinä: Kuopion torilavalla soittamassa lastenmusiikkia joulukauden avauksessa trikoot jalassa, soittimena mandoliini. Edessä lapsia varmaan tuhat ja heidän keskellään leveästi hymyilevä veikkonen pokkarikameransa kanssa - radiofani Jouko. Silloin tiesin että oikea elämä voittaa aina unelmat ja Kuopion tori Wembleyn. Toki näin kun ihminen on kotonaan! Toinen mieleenjäävä hetki oli Antifestivalin Fun Run. Australialainen performanssitaiteilija juoksi kokonaisen maratonin juoksumatolla torilavalla ja minä selostin viisi tuntia. Savoksi ja englanniksi. Parasta on torilava ja sen esitykset ja niiden seuraajat. Siksi se on myös lempipaikkani."
-Olavi 50v.

"Yhdesti olin perheeni kanssa torilla minulla oli tosi kylmä, mutta kun iskä osti minulle lämpimän lihapiirakan ja kaakaon niin ei ollut enää kylmä."
-Eetu 12v.

"Kesällä 2012 tiesimme muuttavamme Kuopioon, ja kävimme asuntonäytössä Vuorikadulla. Olimme jo lupautuneet ottamaan kauempaa toisen asunnon, mutta torilla auringonpaisteessa kahvia juodessamme totesimme, että kyllä meidän keskustaan on muutettava - lyhyt matka torille ja tapahtumien ytimeen! Ihana Patong Grill, jonka edessä kolikoita yhteen kahviin laskiessamme omistaja sanoi, että "Onhan teidän molempien omat kahvit saatava!". Siitä asti torikahville on aina valikoitunut sama paikka, he tekivät jopa lapsemme ristiäistarjottavat! Värikkäät kukat, hedelmät ja vihannekset; auringonpaiste, lasten nauru ja kahvin tuoksu! Täydellinen kesäpäivä Kuopion torilla."
-Pauliina 33v.

"Olimme suurkirpputori tapahtumassa myymässä omia tavaroitamme aivan silloin alkuaikoina, tyttäremmekin oli mukana. Silloin ei vielä peritty maksuakaan toripaikoista. Tori oli täynnä myyjiä meidän saapuessamme kuuden jälkeen sunnuntaiaamuna. Mukavaa oli kaikilla ja tavaratkin menivät hyvin kaupaksi. Marttakahvio kesällä. Ihmiset ja torimyyjät. Mukava kierrellä torimyyjien pöytiä katsellen varsinkin kesäisin on niin paljon katseltavaa mm. kesäkukkia, soittajia ja laulajia."
-Aliisa 63v.
 
"Olin lapsena 80-luvun loppupuolella usein mummon luona Niiralassa. Mummolavierailun kohokohta oli aamuretki torille, jossa ostimme aina torikojusta lämpimän munkkipossun. Siellä istuin suupielet sokerissa toripenkillä ja haltioituneena maalaistyttönä syötin puolet munkistani puluille. Herkuttelun jälkeen kiertelimme katsellen torikojujen aarteita. Yhden kerran sain jopa ostaa pienen värikkään lasieläimen, joka oli aarteeni useita vuosia. Kesäpäivä ja jäätelö tai marttakahvion kahvi. Aurinko paistaa ja musiikki soi."
-Marika 38v.
 
"Torilla on jotenkin turvassa. Se on keskiö. Olohuone. Tunnelma, ihmiset, aitous, välittömyys. Aurinkoiset Kesäaamut on erityisen ihania. Muualta muuttaneena tuntuu kuin tulisi kotiin kun istahtaa torille kahville. Joskus jätetäänkin kotona aamupala syömättä ja tullaan tyttären kanssa kesäaamuna torille aamupalalle ja siitä starttaillaan kesäpäivä, torilta on helppo jäädä hengailemaan keskustaan. Nautin myös siitä, että voin ostaa tuoreet kasvikset ja marjat torilta ja vielä yleensä edullisemmin kuin marketista."
-Suvi 33v.
 
"Tyttö oli 3 vuotta kun oli tanssii ja soi -tapahtuma. Katseltiin yleisönäytöksiä. tyttö innostui tanssimaan voikukkasepppele päässä niiden kesäkukka-myyntialueiden välissä. Seurailin tytön itseoppimaa aurinkotanssia, taustalla esiintyi joku salsarytmiryhmä. Sattumalta tapahtuman taiteellinen johtaja oli hengähtämässä, ja huomasin että Jormakin seurasi mietteliäänä tanssia opiskelemattoman tytön tanssia. Liekkö saanut inspiraatiota omiin koreografioihin. Tapaan ihmisiä, syön lihiksen, oleilen ilman ostopakkoa. Yllätyn."
-Ulkoilmaihminen 39v.

"Muutin Etelä-Suomesta takaisin kotiseudulle, Kuopioon 1982. Kävelin ensimmäistä kertaa paluun jälkeen torilla. Vastaan tuli täysin tuntematon, vanhempi mualaismies, joka kommentoi: "ootpa lihona viime näkemästä".  En ollut, joten kommentti nauratti ja totesin, että olen tosiaan palannut heimoveljieni pariin."
-Tuula 58v.
 
"Muistan kun lapsuudessa oli torilla vielä markkinoilla niitä "helppoheikkejä" jotka kailotti tuotteitaan ja tarjouksiaan. Lapsena ostettiin usein piirustustarvikkeita ja nämä paperimyyjät oli kyllä ihan mahtavia! Ikinä ei jäänyt huono mieli kun heidän toimiaan katteli, vaikka ei olisi mitään sillä kerralla ostanutkaan. Kun aurinko paistaa ja istut torikahvilassa jotain hyvää syötävää tai juotavaa edessäsi ja korvissa soi haitarimusiikki. Ei ole kiire minnekään ja voit vaan katsella ihmisvilinää, silloin on Kuopion tori parhaimmillaan."
-Terhi 33v.

"Kesäni on jo vuosia alkanut torilta. Kun tulee sopivan lämmin lauantain päivä. Silloin torikahvilat ovat avoinna ja torilla on koju kojun vieressä ja" immeisiä laejasta laetaan" liikkeellä. Silloin minä polkasen fillarilla torille aamukahville auringosta ja kesäisestä hetkestä nauttimaan. Kesä on alkanut. "Mänen aena" Hanna Partasen kojulle ostamaan ison riisipiirakan ja vadelmamunkin vielä kahvi ja "avot" niin kesä alkaa. Aurinko paistaa ja tuoksuja on "vaekka mitä" ja "puhheen sorinoo, jorinoo suap kuunnella laejasta laetaan". Liikuskelen sitten siellä täällä katsellen ja ainutlaatuisesta torin tunnelmasta nauttien. Rakas Kuopion tori." 
-Tiltu 57

"Torilla olen saanut olla yli 20 vuonna keräämässä Nälkäpäiväkeräystä. Aikoinaan hernekeittoa olivat keittämässä Karjalan Lennoston varusmiehet, sitten Maa- ja kotitalousnaiset ja nykyään sitä keitellään SPR Kuopion omassa soppatykissä. Auttaminen on aina kuitenkin yhtä tarpeellista. Lipaskerääjänä mahdollistan omalla ajallani, ystävällisellä hymyllä ja kiitoksen kera avun antamisen kaikille halukkaille."
-Heppu 44v.


"Sain kasvaa isossa lapsiperheessä maalaistalossa. 60-70-luvulla ahkera äitini leipoi aitoa ruisleipää ja ohrarieskaa omista jauhoista toistasataa viikottain. Työlästähän se oli kun kaikki tehtiin käsin muiden maalaistalon töiden ohessa. Leivät oli myyty hetkessä, jono odotti torilla leipien saapumista. Noilla rahoilla saimme kulkea siisteissä vaatteissa ja saimme nähdä mistä se markka saadaan, elimme sodan jälkeistä aikaa, isänikin taisteli Isänmaan puolesta. Torilla tapaa tuttuja, turistitkin viihtyvät siellä. Marttakahvio on lempipaikkani. Markkinatunnelma on parasta. Lupsakkuus on aitoa."
-Terttu 63v.
 
"Melkein 50 vuotta on torikokemusta, ja paljon on ympäristö muuttunut, palveluja on moninkertainen määrä. Keskeinen ja mukava paikka viettää aikaa ja tavata ihmisiä. Kahviot ja hanna partasen tuotteet."
-Timppa 53v.

"Kuopion tori on paikka missä lapsuuden muistot tulevat aina pinnalle. Mummoni asui torin läheisyydessä ja hänen kanssa kävimme monesti torilla ostamassa marjoja torikojuista. Äidin kanssa kävimme lapsena paljon myös torilla. Paras makumuisto kuopion torista on tottakai partasen lihapiirakka sekä cola grandy. Myös veljmies patsaan veden lorina säilyy muistoissa varmaan aika kauan. Kuopion tori on ihana paikka! Kuopion tori kesäisin on paras siksi, koska jokainen ihminen tuntuu aidosti nauttivan toritunnelmasta."
-Irja 26v.

"Reckless Loven keikka oli 'hot, hot, hot' kaatosateesta huolimatta."
-Jii 45v.

"Ei ollut Sisko-tyttöä, limu-koju oli kesäisin Kauppakadun puolella hallin edessä, lehti-mummin koju Haapaniemenkadun ja Kauppakadun kulmassa (mummo oli tosi vanha) 60-luvulla, kun itse olin lapsi. lihapiirakat Partaselta (sain lapsena palkaksi niitä, kun olin isän kanssa auttelemassa kojujen siirrrossa). Suuri osa torimyyjien tavaroita oli nykyisen Truben kulman pihassa olevissa varastoissa."
-Immu 62v.

"Olin juuri muuttanut Kuopioon muutama vuosi sitten, kun tutustuin Tinderissä nykyiseen avomieheeni. Sovimme ensitreffit torille, jolloin olin muutenkin ensimmäisiä kertoja torilla käymässä. Se hetki on jäänyt erityisesti mieleen, kun Tinder-ehdokkaan kanssa katseet kohtasivat ensi kerran Sokoksen puoleisella torin reunalla. Edelleen se kohta torista erityisen rakas paikka ja herättää onnellisia muistoja ohi kulkiessa."
-Tiina 21v.


"Tori on hienonnäköinen ja kohtaamiset on hienoja. Karuselli on paras siitä tykkään."
-Lauri

"Muutin Kuopioon opiskelemaan. Joulukuussa perheeni tuli luokseni vierailemaan. Oli ihanaa tunnelmoida joulua yhdessä torilla ja ihastella kaunista kuusta. Kesällä on parasta ostaa jäätelöä
."
-Opiskelija 20v.

"Muistan kun 70-luvulla vapputorilla sai tenavana laittaa kesäkengät jalkaan, vaikka lumi ne usein kastelikin. Vappuhuiska ja vappupallo kädessä, märät kengät jaloissa, mutta kaikesta huolimatta iloisin mielin juhlistettiin vappua ennen vanhaan. Ja vossikka-ajelu kuului ohjelmaan kesäisin, kun Jyväskylän serkut tulvat kylään. Lempipaikkani Kuopion torilla on Marttakahvila."
-Anne 56v.

"Olin ensin kukkalähetti, sitten olin arvanmyyjänä Kuopion torilla, siitä se ura lähti urkenemaan, tori tuli tututksi, asuttiin Carlsonin takana, Isäni oli Vossikka Ville. Töitä hain kovin ahkeraan, mut se palkittiin, sain kuukauden työn, mut se kesti 23 vuotta. Eli töitä kannattaa ottaa, oli se lyhyt tai pitkäaikainen."

-Hannu 60v.

"1990-luvulla meillä oli Kuopion kauppatorilla Ingmanin käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen kesämyyntipöytä. Ajoimme vuoropäivinä luokkakaverini kanssa pakettiautolla töihin torille myymään opiskelijatovereidemme tekemiä käsitöitä: puisia leikkuulautoja, kynttilänjalkoja, kaitaliinoja, tabletteja yms. Puupuolen opiskelijat olivat tehneet puisen katoksen, joka aamuisin nostettiin pöydän ylle. Näin jälkikäteen ihmettelen kyllä, mitenkähän sen nosto aina onnistuikaan, kai se oli sitä torin naapuripöytien myyjien yhteistyötä."
-Heppu 44v.

"Nuorena istuttiin toripöydillä iltaisin ja viikonloppuisin. Tavattiin kavereita ja vietettiin aikaa raikkaassa ulkoilmassa, niin kesällä kuin talvellakin. Tammimarkkinat Viipurin rinkeleineen ja helppoheikkeineen on parhaita lapsuusajan muistoja. Ihana Kuopion tori. Tori on Kuopion sydän. Partasen lihapiirakat ja torikauppiaat tekevät torista torin."

-SarMar vm.64

"Kuopion tori oli ennen, kuin myös nytkin hyvällä mallilla. Torin ilme toki muuttui apajan rakentamisen yhteydessä vähän uudempaan suuntaan. Torilla on nähty ja koettu monet esiintyjät ja käyty lukuisilla markkinoilla ja tapahtumissa mitä on järjestetty. Mielestäni erittäin hienoa on ollut nämä kansainväliset suurmarkkinat, kun saadaan vähän torikauppiaita muistakin maista. Tämä ehkä mieleenpainuvin järjestetyistä tapahtumista. Lempipaikkojani torilla ovat kaikki penkit ja istumapaikat joissa  voi nauttia auringonpaisteesta. Toki myös mualimannapa tuo toriin ilmettä ja torigrillillä on hyvät ruuat."
-Pena 19v.

"Asuin lapsena ja teininä Siilinjärvellä, mutta varsinkin lapsena kohokohta oli, kun pääsin käymään äidin kanssa Kuopiossa ja tietenkin torilla ja kauppahallissa. Muistan, kun äiti osti kauppahallista leipää ja siivutettua berliininmakkaraa, jota söimme veljmiespatsaan penkillä. Äiti osti usein myös tuoretta kalaa. Muistan, kun sitten menimme kotiin, ja äiti sanoi, että nyt tehdään matikkakeittoa, mutta kalaa ei löytynytkään ostoskassista - se oli jäänyt kalakauppaan."
-Merja

"Teininä kävimme siskoni kanssa aina viikonloppuisin kuopiossa. Matka taittui hyvin liftillä. Kuopio Tanssi ja soi tapahtuma oli ihan uutta viihdettä 70-luvulla. Kuopiolaisen poikaystävän (nykyisen mieheni) kanssa kiersimme hänen autollaan toria. Parkissa oltiin Aromin edessä
."
-Merja

"Olin 2,5kk ikäinen kun kävin äidin kanssa syysmarkkinoilla 1983. 1983 oli hiljaisempi kuin tänä päivänä. 6.12.2016 olin torilla ja näin samalla kerralla armeijan helikopterit lentivät torin yli."
-Soili 34v.

"Kun Kauppakatua ajettiin vielä henkilöautoilla, ajoimme lasten kanssa tuomiokirkon suunnasta H-talolle. Kauppahallin tietämillä Senni-tyttäreni tuumasi: "Tuolla on se Elvis-patsas." Ai mikä, kysyin, mietin ja jatkoin: "Tarkoititko Veljmies-patsasta?" "Niin, kyllä se Veljmies", alle kouluikäinen tyttäreni vastasi."
-Heppu 44v.

"Tori on aina ollut kaupungin keskus. Olen tutustunut toriin paremmin aikuisiällä mutta lapsuudesta muistan istuskelut Veljmies patsaalla ja kolikoiden heittämisen altaaseen, ja sen toiveen esittämisen :) Kuopio Tanssii ja Soi -esitykset torilla kuuluivat kesiini lapsena, odotan niitä joka vuosi edelleen. Kuopion torissa parasta on koko yhteisö. Ihmiset tulevat tutuiksi ja siellä tapaa paljon tuttuja. Lapsemme olemme ottaneet mukaan torikäynneille jo vauvoista lähtien. Edelleenkin meidän perinne on kesälauantaisin polkaista pyörällä keskustaan ja ostaa lihapiirakat Hanna Partaselta. Sitten istumme torin äärellä ja nautimme vielä jäätelöt. Perheemme pienimmäinen on erityisen kiinnostunut keskustan patsaista ja arkkitehtuurista. Hänet pitää kuvata ainakin kerran vuodessa Veljmies -patsaalla sekä Siskotytön vierellä. Vapputori on meille ehdoton kevään kohokohta ja vakiintunut perille; kiertelemme toria, ostamme ne lihapiirakat, me aikuiset nautimme lasit kuohuvaa ja mieheni ostaa minulle vappukukat."
-Anne 44v.


Tarinoita ja muistoja Kuopion kauppatorista kerättiin vuoden 2018 alussa ihmisiltä nettikyselyllä.
Osa tarinoista päätyi myös Kuopion torin juhlaesitteeseen, jonka löydät Kuopio Infosta.

Kiitos kaikille osallistuneille!

Kartta

Päivitetty: 13.09.2018

Poikkeusaukioloajat

01

Päivitämme tarjouksia ja tietoa tapahtumista Facebookiin. #kuopiontori