Kuopion Kauppahalli
Kuopion Kauppahalli
Kuopion Kauppahalli
Kuopion Kauppahalli
Kuopion Kauppahalli

Kuopion Kauppahalli


Kauppahalli on satavuotisen olemassaolonsa aikana ollut perinteisesti tuoreen lihan, kalan ja leipomotuotteiden ostopaikka.

Kauppahallin lihamyymälästä asiakas saa ammattilaisen leikkaaman tuoreen lihan sekä kaupan päälle ohjeen ruoan valmistamiseen. Leipomotuotteita myydään useassa myymälässä. Perinteitä vaalien hallista saa tutut kalakukot, piirakat ja rieskat, mutta uusi aika on tuonut uudet tuotteet ja hallin puodeista löytyy myös erityisruokavalioita noudattaville asiakkaille leivonnaiset arkeen ja juhlaan. Kalajalosteille, juustoille ja leikkeleille on omat myymälänsä, lisäksi ruokakassiin löytyy koko elintarvikepuoli maitotuotteista hedelmiin, vihanneksiin ja juureksiin. Erikoisliikkeissä on kattavat valikoimat mausteista, kahvista, teestä ja makeisista. Hallissa palvelee myös kukkakauppa ja päädyissä on tekstiilien erikoisliike ja käsityöläisten kädentaitojen tuotteiden myymälät.   

KAUPPAHALLIN HISTORIA

Kuopion idyllinen Kauppahalli on tarjonnut vuodesta 1902 alkaen laadukkaita tuotteita lupsakkaassa savolaistunnelmassa kaupungin sydämessä. Jo 1880-luvun alussa tehtiin ensimmäinen yritys kauppahallin rakentamiseksi. Siihen asti 1850-luvulta lähtien nykyisellä paikallaan torikauppaa käytiin pöydiltä ja epäyhtenäisistä kojuista. Vuonna 1882 valtuusto päätti rakennuttaa myymälärakennuksen torikaupan siistimiseksi. Basaarin piirustukset lähetettiin senaattiin vuonna 1883, mutta senaatti ei niitä hyväksynyt ja rakennushanke raukesi. Kauppahallin rakentaminen tuli uudelleen ajankohtaiseksi vuonna 1897, jolloin kaunistuskomitea esitti valtuustolle kauppahallin rakentamista rumien ja epäsiistien kojujen tilalle.

Kauppahallin suunnittelija Johan Victor Strömberg (1863 - 1932) oli syntyjään viipurilainen ja hän toimi Kuopion Teknillisessä koulussa huoneenrakennusopin lehtorina vuosina 1898 - 1928. Valtuusto hyväksyi vuonna 1901 arkkitehti J. V. Strömbergin piirustukset ja rakennustöihin ryhdyttiin. Keskelle pientaloista muodostuvaa puutalokaupunkia noussut kauppahalli päätyjen torneineen ja kaarevine oviaukkoineen on tyyliltään jugendia, sen tyylikkäimpiä edustajia Kuopiossa. Kauppahalli tuli maksamaan silloista rahaa, kulta markkaa, 98.561 mk 44 p. Elokuussa v. 1902 kauppahalli aloitti toimintansa juhlallisin menoin ja musiikin soidessa.

Nykyisessä asussaan kauppahalli on ollut vuodesta 1973. Silloin halli sai uuden värityksen arkkitehti Matti Höyhtyän suunnitelman mukaan. Halli maalattiin okranväriseksi ja ulkoseiniä koristavat runsaat korkokuvat eläin- ja kasvikunnan edustajineen saivat myös iloiset värinsä. Hallin seiniltä löytyy punaisia possuja, vihreitä haukia, valkeita lehmiä. Huuhkajat istuvat rivissä hallin päädyissä sulassa sovussa kuusenoksilla kiipeilevien oravien kanssa. Lisäksi seiniltä löytyy riistalintuja, sammakoita, lepakoita, rapuja, kaiken kaikkiaan 60 eläinfiguuria. Hallin ulkoseiniä koristavat myös komeat lumpeenkukat, valkoiset kaalinkerät, punaiset omenat ja turnipsit.

Sadan vuoden aikana kauppahallissa on toiminut monenlaisia yrittäjiä. Aluksi lähes kaikki olivat teurastajia eli lihakauppiaita. Sekatavarakaupat, vaatepuodit ovat myös olleet hallin vanhimpia yrityksiä. Isot osuuskunnat ovat välillä miehittäneet hallin. Nykyisin on taas palattu lähes täysin yksityisyrityksiin. Halli on ollut alussa täysin miesvoittoinen yrittäjäkunnaltaan kun taas nykyään naisyrittäjät ovat enemmistö. 

Tutustu kauppahallin yrittäjiin klikkaamalla alta avainsana "kauppahalli".(KUOPION KAUPPAHALLI.FI. http://www.kuopionkauppahalli.fi/fi/HISTORIA.html)

Kartta

Päivitetty: 07.04.2020

Kauppatori
70100 Kuopio
kuopionkauppahalli.fi/

Aukioloajat

MA8 - 17
TI8 - 17
KE8 - 17
TO8 - 17
PE8 - 17
LA8 - 15

Päivitämme tarjouksia ja tietoa tapahtumista Facebookiin. #kuopiontori