Kuopion Lääninhallitusrakennus
Kuopion Lääninhallitusrakennus
Kuopion Lääninhallitusrakennus
Kuopion Lääninhallitusrakennus

Kuopion Lääninhallitusrakennus


Vuonna 1775 Kuningas Kustaa III:n määräyksestä Kuopiosta tuli kaupunki ja samalla uuden lääninjaon seurauksena syntyneen Savo-Karjalan läänin pääkaupunki. Sittemmin Savo-Karjaan lääni nimettiin Kuopion lääniksi vuonna 1831.

Ennen nykyisen lääninhallitusrakennuksen valmistumista lääninhallitus sijaitsi silloisen Kustaantorin, nykyisen Snellmaninpuiston, laidalla. Nykyinen lääninhallitusrakennus sijaitsee Hallituskadulla Kuopionlahden ja Väinölänniemen läheisyydessä. Lääninhallitusrakennus on kaksikerroksinen kivinen uusrenessanssirakennus, jossa korostuu symmetrisyys sekä aksiaalisuus. Rakennuksen näyttävä julkisivu muodostuu pääoven edustalla kohoavasta ajosillasta, pylväistä ja holvikaarista, jotka kannattelevat terassimaista altaania. Rakennus on toteutettu Constantin Kiseleffin piirrosten mukaan ja sen päärakennus valmistui vuonna 1885. Päärakennuksen lisäksi kokonaisuuteen kuuluvat sivuille vuonna 1914 rakennetut yksikerroksiset rakennukset, joita korotettiin ja jatkettiin myöhemmin.

Rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa sijaitsi kuvernöörin ja maaherran työhuoneet. Toinen kerros käsitti asunnon sekä edustustilat. Toisen kerroksen ikkunoista näkyivät hulppeat maisemat niin Kallavedelle päin kuin myös vasta istutettuun Piispanpuistoon. Lääninhallitusrakennuksen takapihalla on suuri piha huvimajoineen, joka aikanaan ulottui Kuopiolahden rantaan saakka. Pihaan on istutettu viime vuosien aikana pihlajia ja tammia vanhojen siperianpihtojen, engelmanninkuusien sekä vaahteroiden seuraksi.

2000-luvulla rakennusta peruskorjattiin ja sinne rakennettiin lisää huonetiloja sekä koristemaalauksia ennallistettiin. Nykyisin lääninhallitusrakennuksessa toimii Itä-Suomen aluehallintoviraston Kuopion toimipaikka sekä Kuopion maanmittauslaitos.(Lähde: MUSEOVIRASTO. Verkkojulkaisu: http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=632, HELENA RIEKKI 2005. Kuopion kaupungin rakennushistoria. Kalevaprint Oy: Oulu)

Kartta

Päivitetty: 04.03.2020

Hallituskatu 12-14
70100 Kuopio

Päivitämme tarjouksia ja tietoa tapahtumista Facebookiin. #kuopiontori